Feedback:
işitme cihazından çıkan bazı sesler Feedback olarak tanımlanabilir. Bazı sesler tolere edilebilirken bazıları ise tolere edilemez.
Normal olan Ötmeler:
Cihaz açıldığında
Kulağa taktığınızda
Elinizi kulağın üstüne yaklaştırdığınızda
Başınızı örttüğünüzde
Başınızı yastığa koyduğunuzda
Başka bir şahsı kucakladığınızda
Yakın temastan oluşan veya harici müdahaleden kaynaklanan ötmeler, geçici sorunlardır. Bu tür sorunları normal kabul etmek gerekir.
Normal olmayan Ötmeler:
Yemek yediğinizde
Çiklet çiğnediğinizde
Kafa hareketlerinde
Sağa ve sola dönerken
Eğilirken-kalkarken
Bu gibi durumlarda eğer ötme varsa mutlaka giderilmelidir. Çünkü bunlar harici müdahaleye bağlı olmayan tamamen teknik sorunlardır. Aynı zamanda bu tür ötmeler cihazın randımanını düşürmektedir.
Aile ve Çocuk
Sadece Teknoloji her yerde yeterli olmaz. Özellikle eğer çocuk söz konusu ise mutlaka başka şartlarında yerine gelmesi ve farklı çözüm alternatiflerinin de beraber olması gerekir.
Çocuklarda işitme cihazının tam randıman verebilmesi için aşağıdaki şartların yerine gelmesi gerekmektedir.
1-Anne –Baba: Başta anne babanın şefkatine mutlaka ihtiyaç vardır. İşin duygusal ve psikolojik yönünü iyi yönetmeleri ve birimler arası koordinasyonu iyi sağlamaları gerekir.
2-Aile bireyleri ve yakınlar: Şefkati vermeleri ve diyalogu sağlamaları ve sürekli normal iletişim içinde olmaları çocukta özgüven sağlar.
3-Eğitim: Okul öncesi ve sonrasını ayırmak gerekir. Okul öncesi eğitim çocuğun karakterini oluşturur sonrası ise meslek edinmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden işi bilen profesyonel kadroya sahip eğitim kurumlarını tercih etmek gerekir.
4-İşitme cihazı: İşin ehli profesyonel bir merkez tarafından uygun olan işitme cihazı sorunun çözümünde %50 rol oynar. Rastgele kullanılan bir cihazda bu randımanı almak mümkün değildir.
Çocukların dünyayı keşif yolcuğunda, becerilerini ve özgüvenlerini kazanmaları gerekir. Hayatı severek başlayabilmeleri için yardıma ihtiyaçları var. Bunların başında
Net ses vererek, algılamalarını kolaylaştıran işitme sistemi gelmektedir. Earnet bu alanda size en yeni ve en iyi teknolojileri sunarak yardımcı olmaktadır. Geri kalan noktalarda ailenin, ilgili devlet kurumunun ve eğitim kurumun ciddi sorumluluğu bulunmaktadır.
Duyma yetisi üzerinde etki yapan çevre faktörlerinin yanı sıra, sağlık açısından da dikkat etmeniz gereken konular vardır.
Diğer organlarınızı koruduğumuz gibi kulaklarınız da korumanız gerekir. Örneğin gürültü ortamda bulunuyorsanız gürültü tıkaçları kullanmanız gerekiyor. 85 dB’in üzerinde gürültü olan yerlere girmekten sakınmanız gerekiyor. Eğer çalıştığınız iş ortamının gürültüsü 85dB ‘in üzerinde ise gürültü tıkacı kullanmadan asla çalışmayınız.
Gürültü mağduru olmayınız zira gürültü kalıcı işitme kaybına neden olmaktadır.
Kısaca gürültü sağlığınız üzerindeki etkileri:
Psikolojik: Aşırı sinirlilik, stres,
Fizyolojik: Yüksek Tansiyon, ani refleks,
Fiziksel: Kalıcı işitme kaybı,
Performans: Konsantrasyon bozukluğu, hareketlerin yavaşlaması, gibi etkiler yapmaktadır.
İlaçları sadece Doktor kontrolü altında kullanınız. Detaylı bilgi için İşitme merkezinize müracaat ediniz.
İşitme cihazına alışmak süreç gerektirir
Halk arasında yaygın olan ‘işitme cihazı bağımlılık yapar’ veya ‘kaybı artırır’ sözünde hiçbir doğruluk payı yoktur. Bugün dünyada milyonlarca insan işitme cihaz ı kullanmakta ve bundan faydalanmaktadır.
Genelde medikal tedavinin bittiği noktadan itibaren işitme cihazı kullanılır. Ancak işitme cihazı kullanıldığında bazı kurallara dikkat etmek gerekir.
Bünyeden bünyeye değişmekle birlikte ilk defa işitme cihazı kullanan hastalar;
1.hafta günde 2 saat sakin ortamda
2.Hafta günde 4 saat sakin ortamda
3.Hafta günde 8 saat sakin ortamda
4.Hafta günde 12 saat; 8 saati sakin ortamda 4 saati dışarıda
5.Hafta tam gün serbest.
Genelde işitme cihazına alışma dönemi 8-12 hafta sürmektedir. Bu dönemde önemli olan dışarıdan gelen seslere alışmak seslere intibak etmek ve yönlerini belirlemektir. Bu müddetin bitiminden sonra kelimelerin algılanması ve gelen seslere alışma dönemi başlar. İşitme Cihazı takıldıktan sonra genelde 3-10 dB arasında iyileşme görünür .İşitme Cihazı takan hastalar mutlaka işitme cihazlarını tam gün kullanmalı kesinlikle ara sıra kullanmaktan kaçınmalıdır.Çünkü arada bir işitme cihazı kullanan insanlar yeterince işitme cihazından fayda görmez ve işitme kayıpları devam eder.
1.Hastanede veya İşitme merkezinde işitme testi yapılır.
2.Cihaz seçimi yapılır ve cihaz uygulaması yapılır.
3.Kulak kalıbınız alınır.
4.Kalıbınız bittikten sonra, kulağınızda denenir.
5.İşitme cihazı Kalıpla, kulağınıza takılır. Kanal içi cihazlarda, cihaz kalıbın içindedir.
6.İşitme testi verileriniz işitme cihazınıza yüklenilir.
7.Cihaz ayarınız yapılır.
8.Cihaz ödemesi gerçekleşir.
Eğer herhangi bir kurumda çalışıyorsanız, herhangi bir devlet veya anlaşmalı özel hastaneden Heyet kurul raporu çıkartmanız gerekecek. Kurum ödemeleri için lütfen, Kurum ödemeleri bölümüne bakınız.
Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tedavi her zaman iyi sonuç verir,
geciken tedavi ise çoğu zaman iyi sonuç doğurmaz. İşitme cihazını geç kullanmanın pek çok sakıncası bulunmaktadır. Bunların başında;
Psikolojik ve sosyal sorunlar gelmektedir. Gecikmeden dolayı düzgün konuşmayan, insanlardan kaçan, asabileşen milyonlarca insan vardır.
Sizde bu kitleye katılmak istemiyorsanız, hayattan zevk almak için işitme cihazınızı zamanında kullanın. Ayrıca geç kalındığı zaman hem cihaza alışma dönemi uzar hem de cihazınızdan alacağınız fayda düşer.
14 yaşından itibaren herkeste işitme kaybı başlayabilir. Ancak normal seviye altında kalan ile kalmayanı ayırmak gerekmektedir. Tüm frekanslarda eğer işitme kaybınız 30 dB den düşük ise, işitmeniz normal seviyededir. Eğer bir kısım frekanslarda veya tüm frekanslara işitmeniz 30 dB den yüksek ise, işitme kaybınız var demektir.
İşitme cihazına ihtiyacınızın olup olmadığını KBB doktorunuz veya işitme merkezimiz size bildirecektir.
Eğer işitme testi neticesinde, işitme kaybı tespit edilirse, hiç zaman kaybetmeden, işitme cihazını kullanmaya başlayınız. İşitme cihazını kullanmayı ihmal ederseniz, var olan işitmenizi de zaman içinde yitirebilirsiniz. İleriki aşamada anlama sorunu, asabileşme, konuşma bozukluğu ve neticede depresyon ve buna bağlı bazı midevi hastalıklara yakalanabilirsiniz.
Ayrıca ne kadar erken işitme cihazı kullanırsanız, hem işitme cihazından fazla randıman alısınız, hem de ekonomik olarak daha ucuz olur.
Earnet bayileri her zaman size en iyi danışmanlık ve satış hizmeti vermektedir.
Satış ve Uygulama Merkezi konusunda uzman personeli ile 2000 yılından beri işitme cihazları sektöründe hizmet vermektedir.
Copyright © 2023 Medikalite. Tüm Hakları Saklıdır.